Vermijden

van gharar

Een ander kernbeginsel waarmee partijen rekening dienen te houden is het vermijden van gharar. Gharar betekent onzekerheid en wordt onderverdeeld in excessieve onzekerheid (gharar fahish) en toegestane onzekerheid (gharar yasir). 

Wat is

Islamic banking ?

precies?

Excessieve onzekerheid ziet op het ontbreken van de essentialia van een overeenkomst, zoals de situatie waarin een verkoper het voorwerp van de koopovereenkomst niet in eigendom heeft of er geen koopprijs wordt overeengekomen. Dergelijke overeenkomsten zijn verboden met het oog op het voorkomen van bedrieglijk handelen, geschillen en onrechtvaardigheid in het handelsverkeer, aangezien excessieve onzekerheid ten aanzien van het voorwerp van de overeenkomst of  de rechten en verplichtingen van partijen kan leiden tot overmatig voordeel ten koste van de ander. 

Het rechtsgevolg van excessieve onzekerheid in een overeenkomst is de nietigheid daarvan. Op het vermijden van excessieve onzekerheid gelden twee uitzonderingen:

1. Er is sprake van een eenzijdige rechtsbetrekking, zoals de onzekere schenking van een toekomstig goed, en
2. De excessieve gharar voorziet in een economische behoefte, zoals de forward sale (bai’ as-salam) in de agrarische sector ter financiering van boeren die in afwachting zijn van de oogst.

More information?

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen omtrent de Halalhypotheek? Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws direct in uw mailbox.

Deel onze blog

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Commentaren
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties