Verbod op

maysir en qimar

Het vermijden van gharar hangt nauw samen met het verbod op maysir en qimar. Bij qimar gaat het om opbrengsten die op basis van toeval worden behaald ten koste van een ander, zoals het geval is bij weddenschappen
en gokken. Maysir betreft elke opbrengst die al dan niet ten koste van een ander door toeval wordt verworven. Het gaat hierbij om excessieve speculatie, die (grotendeels) kan worden gelijkgesteld aan gokken. Gewone commerciële speculaties of ondernemingsrisico’s, waarvan in de meeste commerciële transacties sprake is, zijn niet verboden.

Het verbod op maysir en qimar wordt gerechtvaardigd door het idee van ruilrechtvaardigheid. Van ruilrechtvaardigheid is sprake wanneer partijen goederen van gelijke waarde ruilen. In de islamitische context wordt ruilrechtvaardigheid gezien als het betalen van de rechtvaardige prijs voor een goed, bijvoorbeeld de koop van een woning voor een bedrag dat gelijk is aan de marktwaarde. Gokken wordt gezien als een zero-sum game: als een partij wint, verliest de andere partij evenveel. Het draagt niet bij aan een verhoging van de welvaart van partijen.

Bovendien is gokken ook een vorm van gharar omdat de gokker geen weet heeft van de uitkomst van de gok. Het verbod op maysir en qimar leidt ertoe dat sommige islamitische financiële ondernemingen geen bemoeienis willen hebben met het conventionele verzekeringswezen en de derivatenhandel in bijvoorbeeld swaps, futures en opties.

More information?

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen omtrent de Halalhypotheek? Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws direct in uw mailbox.

Deel onze blog

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Commentaren
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties