Het effect van
de halalhypotheek.

Veelgestelde vragen

Shariah-conforme woningfinanciering is een vorm van financiering van een woning die de beginselen van de islamitische wetgeving met betrekking tot financiële contracten volgt die zijn vastgelegd in de regels en geboden van de Koran en de Soennah. Om individuen en de gemeenschap waarin zij leven te beschermen, verbiedt de Islam Riba (woeker/rente), Gharar (speculatie of contractuele onzekerheid), en Maysir (gokken). Met deze richtlijnen in acht te nemen, vinden moslims die hun geloof aanhangen dat traditionele hypotheken geen aanvaardbare optie zijn.

Helemaal niet! Het islamitische woningfinancieringsprogramma van Guidance Residential verwelkomt mensen uit elke gemeenschap en geloofsovertuiging om te profiteren van deze ethische en verantwoorde manier van woningbezit. Deze aanpak voldoet niet alleen aan de verplichting van alle monotheïstische geloven, maar komt ook de economie ten goede met een rechtvaardige vorm van financiële transactie op basis van reële activa.

Nee. Rente wordt geheven over een lening, en winst wordt geheven voor een tastbaar goed of een tastbare dienst. Bij een halalhypotheek is het contract geen leningovereenkomst, maar een partnerschapsovereenkomst met betrekking tot een tastbaar goed – de woning.

In de begindagen van de Islam informeerden investeerders naar het verleden van een potentiële partner alvorens een contract aan te gaan, om te bepalen of de partner in staat was het vertrouwen (amanah) van de financiële transactie te vervullen (in modern jargon noemt de financiële industrie dit “kredietwaardigheid”). In de huidige zakenpraktijk dient een kredietscore als een gestandaardiseerde methode om die kredietwaardigheid te bepalen.

Nu niet meer. Islamitisch financieren heeft als doelstelling om niet alleen Shariah-conforme woningfinancieringen aan te bieden, maar ook om deze tegen een concurrerende prijs aan te bieden (en niet te vergeten een uitstekende klantervaring). Om nog maar te zwijgen van de andere voordelen die u geld besparen in vergelijking met een traditionele hypotheek.

Conventionele hypotheekverstrekkers halen hun inkomen/winst uit de rente die op de hypotheek wordt berekend, terwijl bij een islamitische hypotheek het inkomen/de winst afkomstig is van:

Bij een Ijara-hypotheek brengt de bank huur in rekening naast de betalingen voor het bedrag dat de bank heeft betaald om het eigendom te kopen – de huur is dus het inkomen van de bank.

In een Murabaha-contract brengt de bank een extra bedrag in rekening bovenop het bedrag dat de bank heeft betaald om het eigendom te kopen – dit wordt beschouwd als winst.

Er wordt geen rente aangerekend aan de lener.

Meer informatie?

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen omtrent de Halalhypotheek? Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws direct in uw mailbox.