Sharia

raad

Het is internationaal gebruikelijk dat islamitische financieringsmethoden en de islamitische financiële onderneming die deze aanbiedt, worden getoetst door een raad van shariageleerden op hun conformiteit met het
islamitische recht. Iedere islamitische financiële onderneming dient daarom een eigen shariaraad op te nemen in de corporate governance. De shariaraad bestaat uit een oneven aantal shariageleerden met een
minimum van drie personen die bij voorkeur ook kennis hebben van financiële producten en lokaal recht. 

Wereldwijd zijn er niet meer dan 260 van dergelijke geleerden, waarvan de top in tien tot veertig shariaraden van banken en andere financiële ondernemingen zit. Om de onafhankelijkheid van de shariaraad te waarborgen mogen bestuurders of aandeelhouders van de financiële onderneming geen lid zijn van de shariaraad.

Fatwa

Een sharia-raad waakt ervoor dat een islamitische financieringsmethode voldoet aan voorgaande beginselen en aan de specifieke regels die gelden voor de desbetreffende financieringsmethode. Bij de goedkeuring van een financieringsmethode verstrekt de raad een bindend juridisch oordeel (fatwa) aan de instelling. De fatwa beschrijft gemotiveerd welke islamitische beginselen ten grondslag liggen aan de beslissing. Doordat er meerdere sharia-raden en islamitische stromingen bestaan, hebben verschillen in interpretatie van islamitische beginselen ertoe geleid dat sommige financieringsmethoden bijvoorbeeld in Maleisië zijn toegestaan en in Dubai zijn verboden. Naast de goedkeuring van financieringsmethoden, beoordeelt de shariaraad periodiek het naleven van de islamitische beginselen in het doorlopende bedrijfsproces van de desbetreffende financiële onderneming. Bij dit laatste moet worden gedacht aan het productontwikkelingsproces, de financieringsmethode, het verkoopproces en de administratieve afhandeling.

More information?

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen omtrent de Halalhypotheek? Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws direct in uw mailbox.

Deel onze blog

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Commentaren
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties