Het effect van De halalhypotheek.

Is een hypotheek haram?

Er zijn maar weinig mensen in staat om een woning aan te kopen met eigen geld. Veruit de meeste mensen sluiten voor de aankoop van een woning een hypotheek af. Een hypotheek moet in termijnen terug worden betaald aan de bank en hierover wordt een rentepercentage berekend. Voor de aflossing van een hypotheek, betaalt u altijd een bedrag aan aflossing en een bedrag aan rente. Deze constructie houdt op geen enkele wijze rekening met de religieuze overtuiging van de hypotheeknemer. Hypotheekrente hoort er standaard bij, als u een hypotheek afsluit. Voor moslims is een hypotheek haram, want de islamitisch wetgeving verbiedt het betalen van rente.

Waarom is een hypotheek haram?

Een hypotheek zoals die wordt berekend volgens de westerse begrippen, is altijd haram. Dat de hypotheek haram is, heeft te maken met de renteberekening. De islamitische wetgeving staat een solidaire samenleving voor, waarbij oog is voor de ander en waarbij er geen winsten worden gemaakt ten koste van anderen. Dit is vaak het geval als er geld wordt verdiend met geld. Rente of het nu een hoog of laag percentage is, is altijd haram en hiermee is ook automatisch een hypotheek haram. Wilt u als moslim toch een hypotheek afsluiten? Dan kunt u kiezen voor een halal hypotheek, waarbij geen rente in rekening wordt gebracht.

Is een hypotheek die haram is, toegestaan?

Er zijn ongetwijfeld al boeken volgeschreven over het feit of een hypotheek die haram is, toegestaan moet worden. Iedere moslim die de sharia, dus de islamitische wetgeving serieus neemt, zal het hiermee oneens zijn. Als iets haram is, dan geldt dit als een verbod. U mag als moslim dus geen reguliere westerse hypotheek afsluiten. Enkel een hypotheek afsluiten die halal is, is toegestaan. Bij De Halal Hypotheek kunt u terecht voor het afsluiten van een hypotheek waarbij geen rente wordt berekend. Neem hiervoor contact met ons op voor alle voorwaarden.

More information?

Would you like to be kept informed of the latest developments regarding the Halal mortgage? Sign up for our newsletter and receive the latest news directly in your mailbox.