Beginselen van

islamitisch financieren

Op basis van de rechtsbronnen hebben de shariageleerden meerdere beginselen van islamitisch financieren ontwikkeld. Een kernbeginsel is dat ieder voorwerp of iedere activiteit is toegestaan om te gebruiken of te verrichten, tenzij daarvoor een expliciet verbod geldt. Als een bepaalde wijze van gebruik van een voorwerp of het verrichten van een activiteit wordt beschouwd als verboden (haram), dan blijft het verbod te allen tijde gelden, ondanks bijvoorbeeld de goede bedoeling van partijen of het feit dat daarmee een eervol doel wordt behaald. Het verbod geldt niet enkel voor het desbetreffende voorwerp of de desbetreffende activiteit an sich, maar is ruimer dan dat.

Ter illustratie verwijs ik naar een eerder aangehaalde haram-activiteit, namelijk het verbod op het consumeren van alcohol. De financiering van ondernemingen die zich bezighouden met de consumptie van alcohol, zoals een wijnmakerij of slijterij, is ook verboden. Dezelfde ruime reikwijdte geldt ook voor bijvoorbeeld het verbod op prostitutie, varkensvlees, gokken, drugs en wapens. Als voorwaarde voor alle financiële transacties geldt dus dat de activiteiten niet verboden mogen zijn. Daarnaast zijn er drie andere kernbeginselen die zien op financieren,
namelijk:

1. Het verbod op riba,
2. Het vermijden van gharar en
3. Het verbod op maysir en qimar.
Deze drie zal ik hieronder achtereenvolgens bespreken.

More information?

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen omtrent de Halalhypotheek? Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws direct in uw mailbox.

Deel onze blog

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Commentaren
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties